Connect with us

Γκούρα Κορινθίας

Μυρωδιά από δάσος, θέα που σε απογειώνει, ανεξάντλητες διαδρομές Off-Road 4x4 για όλες τις εποχές, βόλτες σε παλιά αρχοντικά και στην ειδυλλιακή λίμνη Δόξα.

Η Γκούρα βρίσκεται στο νομό Κορινθίας στα 950μ. συνορεύοντας με το νομό Αχαϊας και Αρκαδίας.
Ακουμπά στους καταπράσινους λόφους του όρους Κυλλήνη αγναντεύοντας το υπέροχο οροπέδιο του Φενεού.

Μυρωδιά από δάσος, θέα που σε απογειώνει, ανεξάντλητες διαδρομές Off-Road 4x4 για όλες τις εποχές, βόλτες σε παλιά αρχοντικά και στην ειδυλλιακή λίμνη Δόξα.

dasos

Η Γκούρα βρίσκεται στο νομό Κορινθίας στα 950μ. συνορεύοντας με το νομό Αχαϊας και Αρκαδίας.
Ακουμπά στους καταπράσινους λόφους του όρους Κυλλήνη αγναντεύοντας το υπέροχο οροπέδιο του Φενεού.

ΓκούραΤο όνομά της περιγράφει τη μορφολογία της περιοχής "τόπος πετρώδης όπου αναβλύζουν άφθονα νερά".
Η εκκλησία των Ταξιαρχών - εκκλησιαστικό και αρχιτεκτονικό μνημείο του 1880- στολίζει την όμορφη κεντρική πλατεία της Γκούρας.
Το αρχοντικό του ΓκούραΑκριβώς απέναντι βρίσκεται το αρχοντικό του οπλαρχηγού της ελληνικής επανάστασης Νικολάου Οικονόμου Γκούρα, χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Μπαίνοντας στο αρχοντικό ελάχιστες εικόνες θυμίζουν την άλλοτε αίγλη του. Μπορείτε να ξεναγηθείτε στο σπίτι από το οποίο πέρασαν 3 γενιές.
Στο παραδοσιακό χωριό της Γκούρας όλα είναι φτιαγμένα από πέτρα και ξύλο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι τα σπίτια που είναι χτισμένα με υλικά που έχουν μαζευτεί από τα γύρω χωριά.

Τα γύρω χωριά, Πανόραμα, Καλύβια, Μεσινό και άλλα, κρατούν ακόμα τις παραδόσεις με μια ομορφιά και ηρεμία που δεν τη βρίσκεις παντού καθώς δεν είναι τόσο τουριστικά.

...διασχίζοντας τον Φενεό

Off-Road στον ΦενεόΚατά την αρχαιότητα, η ονομασία Φενεός ήταν θηλυκού γένους, ενώ σήμερα απαντάται ως “ο Φενεός”. Η περιοχή Φενεού σχηματίζει οροπέδιο με συγκέντρωση νερών από τα γειτονικά υψώματα και κυρίως από τη ροή του “Φονιάτικου” ποταμού. Για τη αποφυγή των πλημμυρών, οι αρχαίοι κατασκεύασαν ένα μεγάλου μήκους οχετό που οδηγούσε τα νερά μαaκριά από τη καλλιεργούμενη γη. Μάλιστα, αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα τα απέδιδαν στον ήρωα Ηρακλή, που είχε ζήσει τα παιδικά του χρόνια στον εύφορο Φενεό.

4x4 στον ΦενεόΗ περιοχή Φενεού (άλλοτε Αρκαδική) κατοικήθηκε από τα νεολιθικά ως και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Πολυγωνικά τείχη στην ακρόπολη και λείψανα ιερών, ναών, βωμών, μαρτυρούν τη δόκιμη ανθρώπινη πα- ρουσία ανά τους αιώνες. Ιερό Ασκληπίου των όψιμων ελληνιστικών χρόνων (ΒΔ υψώματα της Φενεάτικης πεδιάδας), Ιερό Αρτέμιδος όπου συλλατρευόταν ο Ίππιος Ποσειδών που ο μύθος θέλει να ιδρύεται από τον “πολύτροπον” Οδυσσέα, όταν βρήκε, εδώ, τα χαμένα άλογά του. Ακόμα και σήμερα στις ειδυλλιακές πλαγιές της Κυλλήνης υπάρχουν υπερήφανα άλογα σε ημιάγρια κατάσταση.

...στο Ποντικονήσι της Kορινθίας

Ποντικονήσι της KορινθίαςH λίμνη Δόξας είναι τεχνητή και εξυπηρετεί την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής. Mέσα της βρίσκεται το «Ποντικονήσι της Kορινθίας», μια λωρίδα γης που καταλήγει στο Παλαιομονάστηρο, το ναό του Aγίου Φανουρίου.
Mια λωρίδα γης που καταλήγει στο Παλαιομονάστηρο, το ναό του Aγίου Φανουρίου.Eκεί βρισκόταν το παλαιό μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου, που μετακινήθηκε στη σημερινή του θέση το 1693, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων.
H θέα είναι υπέροχη, το τοπίο θυμίζει περισσότερο... Eλβετία, τίποτα δεν φανερώνει ότι είμαστε δύο ώρες από την Aθήνα, τίποτα δεν διαταράσσει την ησυχία.

 Πάνω από τη λίμνη Δοξας βρίσκεται το υπέροχο μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου «του Φονιά»Πάνω από τη λίμνη βρίσκεται το υπέροχο μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου «του Φονιά», το οποίο φημίζεται για την φρουριακή αρχιτεκτονική του, τις εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες του και το χώρο του «Kρυφού Σχολειού».
Tο 1593 μεταφέρεται στη σημερινή του θέση το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Φενεό, αφού το παλαιό μοναστήρι του 14ου αιώνα βρέθηκε πλημμυρισμένο από τα νερά της λίμνης που εκείνη την εποχή είχαν κατακλύσει τον κάμπο. Ανακαινίστηκε εκ θεμελίων το 1754, όταν καταστράφηκε από πυρκαγιά.
Είναι ένα τριώροφο συγκρότημα με εσωτερική αυλή, στο κέντρο της οποίας είναι κτισμένος ο ναός του Aγίου Γεωργίου, βασιλική με τρούλο, εικονογραφημένος με τοιχογραφίες σπάνιας τέχνης του ζωγράφου Παναγιώτη από τα Ιωάννινα (σύμφωνα με επιγραφή) τα έτη 1762-1768. Ο μεγάλος ξύλινος χορός (πολυέλαιος) ο οποίος φέρει μικρές εικόνες αγιορείτικης τεχνοτροπίας. Το σκαλιστό επιχρυσωμένο τέμπλο του ναού φιλοτεχνήθηκε το 1762 και φέρει παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη.
Φενεός. Yπέροχη είναι η θέα από το μπαλκόνι της Mονής του Aγίου Γεωργίου,Στη δυτική πλευρά του ναού, υπήρχε καταπακτή που οδηγούσε σε ένα παταράκι, όπου λειτουργούσε «πραγματικό Kρυφό Σχολειό», όπως μας είχε τονίσει με νόημα ο πατέρας Γεννάδιος όταν το επισκεφθήκαμε.
Yπέροχη είναι η θέα από το μπαλκόνι της Mονής, απ’ όπου το τοπίο γύρω από τη λίμνη φαντάζει αλπικό. O πατέρας Γεννάδιος, μάλιστα, θα σας φιλέψει υπέροχο γλυκό τριαντάφυλλο, που φτιάχνεται στη Mονή.