Connect with us

Οδοιπορικό για τα 70 χρόνια από το 'Επος του '40

Εκδρομή με περιηγητικό και ιστορικό χαρακτήρα.

4X4 Off RoadingΜε αφορμή τα 70 χρονια από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιείθηκε θεματική εκδρομή στη Βόρεια Πίνδο, στα σημεία που δόθηκαν οι σκληρές μάχες του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Επισκεφθήκαμε τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδος, ενώ η εποχή του Φθινοπόρου μας προσφέρε υπέροχους χρωματισμούς φύσης. Στα σημεία που βρεθήκαμε και θα πατήσαμε έχει γραφτεί η ιστορία μας. Έλληνες πολεμιστές με πενιχρά μέσα και κάτω από αντίξοες συνθήκες σκληρού χειμώνα αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας.

28 - 31 Οκτωβρίου 2010

Ένα οδοιπορικό αναφορά στα σημεία που δόθηκαν οι σκληρές μάχες στην Πίνδο του 1940.
Για να γνωρίσουμε τα μέρη που αγωνίστηκαν οι παππούδες μας
και να επισκεφτούμε τα αφιερωμένα στον ένδοξο αγώνα τους μνημεία.

Στα μονοπάτια και τα περάσματα που κινήθηκαν εισβολείς και αμυνόμενοι.

το βαθύτερο σημείο εισβολής

4x4 River CrossΠροορισμός το νοτιότερο σημείο των μαχών την Βοβούσα. Ακολουθούμε  την ίδια διαδρομή με τα Ιταλικά στρατεύματα το ‘40.

Κομβικό για τον αγώνα το χωριό Δίστρατο. Μέσα από το ρέμα Παϊσάνη και τη Βάλια Στάθη, φτάνουμε στα υψώματα έξω από τη Βωβούσα, εκεί που λίγοι Έλληνες κράτησαν και απώθησαν τους Ιταλούς μέχρι να έρθουν οι ενισχύσεις.
 Βάλια Κάλντα

Ενδιάμεσα μικρές στάσεις για ξεκούραση ή για να περάσουμε κάποια πιο λασπωμένα περάσματα... Μια και είμαστε στην περιοχή, διασχίζουμε τη μοναδική Βάλια Κάλντα. Μαγικές εικόνες που μας γοητεύουν και στάση για Πικ-Νικ στο Αρκουδόρεμα.

4x4 Βάλια ΣτάθηΑποδίδουμε φόρο τιμής στο μνημείο Ανίτσα (στα 1.800μ) των Γρεβενιωτών πεσόντων, στη νικηφόρα μάχη με το επίλεκτο Ιταλικό σώμα αλπινιστών Τζούλια. Από αυτά τα υψώματα οι Έλληνες εμπόδισαν τον εχθρό να προχωρήσει ανατολικότερα προς Γρεβενά.

 

το Απόσπασμα Δαβάκη με έδρα το Επταχώρι

Επταχώρι 4x4 ΣμόλικαςΣε Σμόλικα και Γράμμο οι λιγοστοί άντρες του ηρωικού αποσπάσματος του συνταγματάρχη Δαβάκη, με πενιχρά μέσα αλλά με μεγάλη αυτοθυσία, απέκρουσαν τις αλλεπάλληλες επιθέσεις του εχθρού προσφέροντας πολύτιμο χρόνο στον Ελληνικό στρατό για να ανασυνταχθεί και να αντεπιτεθεί. Κόβουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν ανατολικότερα προς Νεστορίο και Γρεβενά.

ΖούζουληςΣε όλη τη διάρκεια των διαδρομών γνωρίζουμε τα σημεία μαχών και τα περάσματα των δυνάμεων.
Υψώματα που έμειναν στην ιστορία... Ταμπούρι, Τσούκα-Ζούζουλης, Προφήτης Ηλίας, Φούρκα (στον Προφήτη Ηλία, στις 2 Νοεμβρίου ο Δαβάκης τραυματίστηκε βαριά από σφαίρα που διέτρησε τον δεξιό του πνεύμονα).
Στη Ζούζουλη αποδίδουμε φόρο τιμής στον λιτό τάφο του πρώτου Έλληνα αξιωματικού που έπεσε μαχόμενος.  Επισκεπτόμαστε το Επταχώρι, οπού σώζετε το στρατηγείο του Στρ. Δαβάκη.

η Εισβολή των Αλπινιστών

Περιήγηση στο Γράμμο, τα σημεία εισβολής της επίλεκτης μεραρχίας Τζούλια
και πρώτων μαχών με τις εχθρικές δυνάμεις.

Κινηνούμαστε στις ορθοπλαγιές του Γράμμου, στο βορειότερο άκρο του μετώπου στα ελληνοαλβανικά σύνορα..
Επισκεπτόμε καταρράκτες 400 μέτρων και το μνημείο εμφυλίου σε 2520μ. υψόμετρο. Από εκεί  κατηφορίζουμε προς το ψηλότερο ελληνικό χωριό και τις αλπικές λίμνες Αρένες.

Μουτσάλια Αρένες Γράμος - καταρράκτες Γκιστόβα Γράμος

η Μάχη του Καλπακίου

Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής προς Κόνιτσα και Καλπάκι περνάμε από τα σημεία που ο εχθρός θα συγκέντρωνε την αιχμή του δόρατός του, τη θωρακισμένη μεραρχία των Κενταύρων.

Μουσείο Πολέμου

Προσεγίζουμε τα σημεία εισβολής των Ιταλών. Παιρνάμε από την τελευταία γραμμή άμυνας που προσπάθησαν να κρατήσουν οι Ιταλοι, πριν εγκααταλήψουν το ελληνικό έδαφος. Κινούμαστε στα περάσματα του επίλεκτου λόχου των Λαμιέων, που με μια καταλητική κίνηση, πανικοβάλουν τους Ιταλούς και τους τρέπουν σε άτακτη φυγή προς το εσωτερικό της Αλβανίας.

Παράλληλα επισκεπτόμαστε τα μνημεία του έπους. 
Στον δρόμο προς Βίκο  βρισκόμστε στο κομβικό στρατηγικό ύψωμα Γραμπαλα.

Η εκδρομή  τελειώνει στο μουσείο πολέμου να παρακολουθούμε ντοκουμέντα,  ανακεφαλαιώνοντας όλα όσα είδαμε αυτές τις μέρες.

Ιστορική Αναδρομή

Πριν 70 χρόνια, τον Οκτώβριο του 1940, ξεκινά ο Ελληνοιταλικός πόλεμος.

Με την κήρυξή του οι Ιταλικές δυνάμεις εισβάλουν από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Δυνάμεις πυροβολικού και τεθωρακισμένων κατευθύνονται προς Κόνιτσα και Καλαμά. Την ίδια στιγμή το επίλεκτο σώμα αλπινιστών Τζούλια, μέσα από τον ορεινό όγκο του Γράμμου, απλώνεται από Αλιάκμωνα έως το Σμόλικα, προς Σαμαρίνα και μέσα στο Φαράγγι του Αώου. Σκοπός τους να αποκλείσουν τον οδικό άξονα του Μετσόβου ώστε να αποκόψουν τις δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού.

Οι λιγοστές δυνάμεις του τακτικού Ελληνικού στρατού στην Κόνιτσα και στο Επταχώρι με πενιχρό εξοπλισμό προσπαθούν να κρατήσουν τις γραμμές άμυνας από τις επιθέσεις των επίλεκτων Ιταλικών δυνάμεων.

Λίγες ενισχύσεις φτάνουν με δυσκολία μέσω του σχεδόν ανύπαρκτου οδικού δικτύου της εποχής εκείνης.

Οι καιρικές συνθήκες δύσκολες, κρύο και καταρρακτώδεις βροχές δυσχεραίνουν τις Ελληνικές δυνάμεις. Όμως το πείσμα, η ανδρεία και οι στρατηγικές κινήσεις των Ελλήνων, που γνώριζαν καλά την περιοχή -αγνοώντας τις εντολές του επιτελείου- μετέτρεψαν την αρχικά πανηγυρική εισβολή των Ιταλών σε εφιάλτη, καταρρακώνοντας το ηθικό της ξακουστής και πανίσχυρης πολεμικής μηχανής, ονομαζόμενης Τζούλια.

Οι επιτυχίες των πρώτων 10 ημερών του πολέμου τρέπουν σε φυγή τους Ιταλούς. Ακολουθεί το έπος της Αλβανίας μέχρι τον Απρίλιο του ’41, όπου τεράστια δύναμη γερμανικών στρατευμάτων εισβάλει από Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και καταλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη.